петък, 16 януари 2009 г.

село Момина църква - история на името и географско разположение

Летопис

Най-старите сведения за село Момина църква датират от 11 юли 1618 г.В документа селото е посочено като Казълджа килиса и по това време в него живеят 17 семейства.
По-късно името се променя на Казъклисе. От 1934 г. Носи българския си превод – Момина църква. Името на селото е свързано с легендата за красавицата Каля, за която Реджеб паша заплатил откип, достатъчен за построяването на църква. Сянката и била вградена в зидовете на църквата и тя починала преди да отиде в турския харем. Така мома Каля осигурила и пари за строежа, и здравината на построената църква. Има още една легенда, която се разказва из селото. В нея се разказва за хубавата мома Неделя, за която турски бей изпратил заптиета да му я отвлекат за харема. За да запази честта си и за да не стане ханъма на бея, Неделя побягнала през скритата врата на къщата (кепенка), но навън вълял проливен дъжд. Дъждът отнесъл дървения мост на реката. Без да се замисли момата се хвърлила в мътните води и се одавила пред погледа на тичащите след нея заптиета. Нейния брат помолил свещеника на селото да погребе тялото й в църковния двор. Така и станало. За това турците нарекли селото “казъклисе”, в превод на български “Момина църква”.
През 1944 г. е преименувано на Желязково, по името на Желязко Коюмджиев, местен деятел на БКП. Това име селото носи до 1994 г., когато с президентски указ възтановено първоначалното му по поетично име.
В летописа на Момина църква е отбелязана трагична страница, свързана с отстъплението на турските войски по време на Руско-турската война от 1877-1878 г., когато жертва на башибозуците стават 270 деца, мъже и жени, и биват опожарени 40 къщи.
С борбите за национално освобождение се свързват имената за Левски и Стефан Караджа, а по-късно и на Лазар Маджаров и Михаил Герджиков. По време на войната от 1912 до 1918 г. са убити близо 100 фронтоваци от Момина църква. Момците от селото вземат участие и във Втората световна война.
Первото училище в селото е създадено през 1860 г., а църквата “Света Петка” е строена през 1892г. Первото читалище “Светлина” е основано през 1906 г.
В края ба 50-те години на миналия век село Момина църква е най-голямото село между Бургас, Одрин и Лозенград. Неговите жители в този период са наброявали 3580.

География

Село Момина църква се намира в Странджа планина, само на 8 км. от българо-турската граница. Момина църква е разположено в полите на гористия страндженски връх Керварска (Кервансарай), който е висок 632 м. Селото се намира на 350 м. надморска визочина и заема котловината между хълмовете Дебелата кория на юг, Юрдията на север и Баира на запад.

Няма коментари:

Публикуване на коментар